Opäť štartujeme na Rolex Middle Sea Race

Minuloročný debut našej posádky a klubu na Rolex Middle Sea Race nás naučil mnohým veciam. Pravdepodobne jediná posádka na chartrovej lodi. Murphyho zákony sme dôkladne preverili a pokazilo sa takmer všetko čo sa pokaziť mohlo. Rozpadol sa nám predný steh, genaker počas nočnej búrky padol do vody, roztrhla sa búrková kosatka a približne v polovici trasy sme si na kýl ulovili sadu rybárskych bójok – bandasiek.

Ako bude vyzerať Rolex Middle Sea Race 2019? Prihlásených už vyše 100 lodí

Odilia – naša loď pre RMSR 2019

Nie, ešte nemáme vlastnú loď. Opäť sa na tento ikonický pretek vydávame na charterovej More 55. “Odilia” bola na vodu spustená len tento rok a výrobca na nej zapracoval aj časť našich pripomienok po dôslednom otestovaní rovnakej lode na RMSR 2018.

More 55 Odilia
More 55 – Odilia

Odilia už v týchto hodinách dorazila na Maltu s posádkou, ktorá preverila jej možnosti. Zatiaľ len vieme, že loď je v skvelej kondícii, plachty nevyzerajú až tak charterovo a čierna farba trupu jej akosi pridáva na rýchlosti. Uvidíme. Overíme si to v skutočných podmienkach preteku.

Stále tá istá trasa

Tento rok oslavuje pretek svoj štyridsiaty ročník. Od jeho vzniku v roku 1968 sa pretek stále jazdí na tej istej trase.

Trasa Rolex Middle Sea Race
Trasa Rolex Middle Sea Race

Po štarte z Malty nastavíme kurz na Messinský prieliv, ktorý je pre každého jachtára veľkou výzvou. V tejto úžine medzi Sicíliou a Talianskom sa morské prúdy striedajú každých pár hodín a dosahujú silu cez 6 uzlov. V slabom vetre už lode dokonca počas preteku čakali v prielive na kotvách, kým sa prúd neotočí správnym smerom. Aby toho nebolo málo, silné prúdy spôsobujú aj neočakávateľné víry, ktoré môžu obrátiť smer vody úplne opačným smerom. V Messine tak máme všetci oči na pozore, sledujeme okolie, lode, vietor i prístroje.

Hneď za prielivom nastavíme kurz k stále aktívnej sopke Stromboli, ktorú musíme kvôli nedávnym erupciám oboplávať minimálne v trojmíľovej vzdialenosti. Po tom čo sme videli a vzhľadom na to, že sopka vytvára aj veľký veterný tieň, nebudeme mať problém túto podmienku splniť.

Sopka Stromboli
Sopka Stromboli

Ľavobokom prejdeme okolo všetkých Liparských ostrovov, z diaľky uvidíme mesto Palermo. Práve v týchto miestach je množstvo rybárskych pascí, kde sme aj minulý rok nabalili niekoľko bandasiek na náš kýl.

Nasledujú tri ostovy, ktoré nás od Sicílie dovedú na juh. Ľavobokom prejdeme okolo Favignany, Pantellerie a Lampedusy. Tento úsek nám vďaka minuloročným podmienkam trval extrémne krátko, leteli sme tam často cez 15 uzlov v šesťmetrových vlnách.

Od Lampedusy nás čaká už “len” posledných 100 míľ smerom k Malte, ktorú obídeme pravobokom a našu púť zakončíme v cieľovej Valette.

Sledujte nás

Počas preteku sa budeme snažiť dávať čo najviac informácií na našu Facebook stránku. Okrem toho môžete pretek sledovať LIVE na trackeri RMSR 2019.

Štart preteku bude vysielaný aj na viacerých televíziách, pred štartom zverejníme linky na našej Facebook stránke.

Držte nám palce!